Krajane.cz | Austrálie | Belgie | Británie | Francie | Irsko | Itálie | Kanada | Lucembursko | Německo | Mnichov | Nizozemsko | Norsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk en
 
Stran: 1 [2]   Dolů
 
Autor Téma: Dohoda s Nemeckem o dvojim daneni  (Přečteno 142281 krát)
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #15 : Únor 15, 2011, 11:19:42 pm »

Bozinku,  tolika mestskeho folkloru najednou...takze jedno po druhem...

Takze zaprve, EU nema s dvojim (ne)zdanenim nic spolecneho. Od dvojiho zdaneni nas nechrani clenstvi v EU, ale existence smluv o dvojim zdaneni.

Za druhe, rozhoduji neni tech 183+ dni, nybrz fakt, kde je dotycny danovym rezidentem, jak spravne poznamenal nejeden predrecnik. Tech 183+ dni je pouze jedna z moznosti, jak se rezidentem stat, definice treba na:

http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=74&typ=r&refresh=yes&levelid=da_402.htm


Za treti, pouha existence smlouvy o dvojim z daneni neznamena, ze nehrozi situace, ze by se prijem jedne zeme nedanil (presneji receno nedodanoval) v zemi druhe, paklize budu v takove zemi danovym rezidentem. A to dokonce i v EU, bozinku ;-) Jak to konkretne vypada byva napsane v prislusne smlouve o dvojim zdaneni, existuji ctyri mody, jak se vypocet dane provadi. Smlouvy o dvojim zdaneni se daji vy-googlovat, je treba umet s googlem a pak uz jenom cist.

Nezli zacneme googlovat, tak pro Cechy v Nemecku snad jen tolik, ze prislusna smlouva pouziva modus, kdy se v kazde zemi dani pouze tam vznikly vydelek (mluvime o prijmech z pracovniho pomeru) a prijem ze zeme druhe se pouziva pouze pro stanoveni procentualni sazby dane. Jmenuje se to metoda úplného vynětí s výhradou progrese a je to preste to, co rovnez napsalo nekolik predrecniku. Z toho take vyplyva, ze pokud mam primy pouze ze zavisle cinnosti (z prace), tak je docela jedno, jestli jsem Cechach danovym rezidentem, a nemam co danit (jakkoliv vysokou sazbou spoctenou z nemeckeho prijmu, v Cechach je navic stejne rovna dan, takze jde jen o vliv odcitatelnych polozek), nebo jsem rezident v Nemecku, a jsem v CR pro bernak passe. To vse za predpokladu, ze CR bernak nezkousi dohledat ty bagately jako recene uroky z girokonta.

Trochu jinak to vypadalo az do nedavna v novejsich smlouvach o dvojim zdaneni, napriklad mezi CR a Svycarskem, CR a Rakouskem, nebo CR a Irskem. Tyhle smlouvy pouzivali modus, kdy danovy rezident platil dan z celorocniho primu, od ktereho se akorat odecetla dan zaplacena v zemi druhe, pro jednoduchost rekneme, jako by to byvala  zaloha. Paklize u nekoho s prijmy treba ve Svycarsku cesky bernak usoudil, ze je v Cechach danovym rezidentem, mohlo to vyjit docela draho. To je metoda zapoctu, existuji dve, nevim presne ktera z nich to je.

Za cvrte, pro Cechy v jinych zemi navic plati tusim od roku 2008 prilepek k zakonu o dani z prijmu, ktery zjednodusene receno stanovuje, ze v tech pripadech novejsich smluv zalozenych praveze na metode zapoctu se stat dane vzdava, paklize ta zahranicni cast primu byla zdanena. To vzniklo pote, co bernak vyrazil po umyvacich nadobi z ceskeho pohranici v Rakousku, mozna si to jeste nekdo, kdo obcas cte noviny, trochu pamatuje. Je to jinak mimochodem moc hezka ukazka poslanecke lidove tvorivosti, stat nejdrive usoudi, ze je treba obcany pardon danove rezidenty s prijmem ze zahranici poradne odrbat, vyjedna na tomto zaklade radu mezinarodnich smluv, a kdyz se zjisti, ze dotycni danovy rezidenti jsou obcane myjici nadobi,  tak se znovelizuje zakon o dani z primu, a stat se tehle dane zase zrekne.

A jenom tak mimochodem, samozrejme Nemecko zna vice nezli jenom jedno 'prihlaseni' k pobytu.  Google Hauptwohnsitz, google Zweitwohnsitz, nebo (pro mene chapave) http://de.wikipedia.org/wiki/Wohnsitz_(Deutschland).

Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #16 : Únor 16, 2011, 08:49:05 am »

Diky za informativni prispevek (az na ty probozinky  Nevím co si myslet/Nerozhodný).

Co se prihlaseni k pobytu tyce - Haupt i Zweitwohnsitz jsou "prihlaseni". Zweitwohnsitz neni "prechodny pobyt" - a pokud si dobre vzpominam, navic se ho ona "druha" mesta snazi potirat tim, ze za takovou konfiguraci pobytu vybiraji specialni dan, cimz se snazi studenty motivovat prehlasovat se do mesta, kde studuji, uplne. Trvaly pobyt v Nemecku mimochodem nezaklada zadna prava napriklad k bytu, kde je clpvek takto prihlasen (coz je duvod, proc v CR pronajimatele delaji takove roblemy s prihlasenim k trvalemu pobytu a lide tak "bydli" na urade nebo u maminky).
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
David
Zakladatel
*

Karma: 45
Příspěvků: 2556


:)


WWW
« Odpověď #17 : Březen 13, 2011, 11:16:53 pm »

Citace
Daň z příjmů fyzických osob

§ 2 Poplatníci daně z příjmů fyzických osob

(1) Poplatníky daně z příjmů fyzických osob jsou fyzické osoby (dále jen "poplatníci").
(2) Poplatníci, kteří mají na území České republiky bydliště nebo se zde obvykle zdržují, mají daňovou povinnost, která se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí.

Co s tím?
Zaznamenáno
petr.k



Karma: -1
Příspěvků: 105


« Odpověď #18 : Březen 14, 2011, 03:01:06 pm »

"Čeští občané žijící v Německu, avšak s trvalým pobytem v České republice, t. j. držitelé českých občanských průkazů, mají počínaje lednem 2005 povinnost zdaňovat své příjmy nabyté v zahraničí (např. úroky z účtů v bankách) v České republice !!! Daňové přiznání se podává na předepsaném formuláři a odevzdává se u finančního úřadu v místě Vašeho trvalého bydliště v ČR. Doporučujeme tak učinit zpětně již od roku 2005 !!"

Více: www.mzv.cz/munich/...
Takze jestli tomu dobre rozumim, tak uroky z beznych nemeckych sporicich uctu nepodlehaji zdaneni v CR..? Totiz minuly rok, kdyz jsem podaval danove priznani v CR, tak pan urednik z ceskeho FU rikal, ze bych mel uroky ze zahranicnich kont priznat, ale ze to nebude rozmazavat, protoze by vysledek byl stejne nula.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #19 : Březen 14, 2011, 08:56:14 pm »

Takze jestli tomu dobre rozumim, tak uroky z beznych nemeckych sporicich uctu nepodlehaji zdaneni v CR..?

Ja tedy nevim, jestli cteme stejny text, ale mne
...počínaje lednem 2005 povinnost zdaňovat své příjmy nabyté v zahraničí (např. úroky z účtů v bankách) v České republice...
zni tak, ze tyto prijmy se v CR prave danit musi. Pan na FU tedy pravdepodobne mel pravdu.

Zajimavejsi je spis, jake prijmy jsi udaval na tom ceskem DP - priznavals tam prijmy z Nemecka (danis v Nemecku?), nebo z CR?
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
petr.k



Karma: -1
Příspěvků: 105


« Odpověď #20 : Březen 17, 2011, 10:06:16 am »

Citace z odkazovaneho clanku:
------------
Co znamená "příjem z úspor"?

Příjem z úspor lze obecně definovat jako příjem z vyplacených nebo na účet připsaných úroků týkajících se dluhových pohledávek jakéhokoli druhu, tzn. zajištěných či nezajištěných zástavním právem, nesoucích nebo nenesoucích právo podílet se na ziscích dlužníka, týkajících se však také vládních dluhových cenných papírů a příjmů z dluhopisů a obligací včetně prémií a zisků s těmito cennými papíry spojených. Pod pojem příjem úrokového charakteru je také zahrnuta výplata úroků časově rozlišených (naběhlých) nebo kapitalizovaných při prodeji, refundaci nebo vykoupení dluhových pohledávek. Za příjmy úrokového charakteru jsou rovněž považovány příjmy odvozené od úroků z úvěrů a půjček vyplácené otevřeným podílovým fondem (UCITS) nebo obdobným fondem kolektivního investování v zahraničí a příjmy z prodeje podílového listu vydaného otevřeným podílovým fondem nebo obdobného investičního nástroje při splnění určitých podmínek.

Jiné druhy příjmů jakými jsou například dividendy či penze nejsou touto Směrnicí upraveny.

------------
Ja tomu rozumim tak, ze uroky v bance nejsou prijmem z uspor, protoze to neni "dluhova pohledavka", ale mozna tomu rozumim spatne a rad si to necham vysvetlit.

Jinak jsem priznaval jen prijmy z Nemecka (danim v Nemecku).

Update: Tak na uroky v bance jak jsem si nasel jinde se vyse uvedene vztahuje. Mam ovsem pocit, ze me nemecka banka nevede jako cizince (nez jsem mel Freistellungsauftrag, tak mi strahavali dan z uroku, coz by cizincum delat nemeli) a ceskemu FU tedy nic hlasit nebude.

Zajimava je i smlouva o dvojim zdaneni s Nemeckem, kde stoji:
---
Čl.11
Úroky
(1) Úroky mající zdroj v jednom smluvním státě a vyplácené osobě mající bydliště či sídlo v druhém smluvním státě mohou být zdaněny pouze v tomto druhém státě.

---
Coz nevim, jak mam chapat, protoze mam bydliste jak v Cesku tak v Nemecku.
« Poslední změna: Březen 17, 2011, 10:50:25 am od petr.k » Zaznamenáno
martel



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #21 : Září 12, 2011, 08:36:48 am »

Viděl bych to následovně:

V ČR se do daňového přiznání se jako příjem vyplní součet úroků na německém kontě [A]. Do výdajů se vyplní součet případných bankovních poplatků . Nemám před sebou české daňové přiznání, ale měla by tam být také kolonka "daň zaplacená v zahraničí" - nebo podobného. Tam přijde částka zaplacených daní z úroků na německém kontA]--[C]. Vzhledem k tomu, že částka [D] bude menší než 23640Kč, tak nemá ani cenu počítat 15% daň a zloděj Kalousek utře hubu.
Zaznamenáno
petr69



Karma: 8
Příspěvků: 330


« Odpověď #22 : Prosinec 05, 2011, 11:11:52 pm »

zdravím všechny krajany,
 to já mám problém trochu pikantnější - přihlášen v Německu, HPP v Německu celoročně, rodina v Čechách, a v Čechách mám navíc stále "aktivní" firmu na IČO (nelze zrušit kvůli nájemním smlouvám atd..), za kterou budu podávat v ČR daň. přiznání. A to je kámen úrazu - Na dotaz po českých úřadech, zda musím platit v ČR soc. a zdrav. poj., žádná použitelná odpověĎ ani po 2 měsících telefonování po různých institucích.Posílájí mě od čerta k ďáblu, nikdo neví jak to má být, z FÚ mě přehodili na OSSz, od nich nA zdr. poj, prý to rozhodují oni (pitomost), v Praze, tuším že se to krásně jmenovalo Centrum mezinárodních úhrad taky nevěděli, prý oni nic, že Správa soc. zabezpečení v místě bydliště a ti to vyřešili tak (aby se mě asi zbavili :-)), že se mám na to zeptat v Německu... Němcům je to samozřejmě šumák, co já v Čechách, tady pracuji tak tady mám odvody, daně stejně skoro neplatím (Steuerklasse III).
Zatím platím kompletní odvody na zdr. a soc. dvojmo, jak tam tak tady v DE. Dokonce to došlo tak daleko, že mi v ČR nějaký úředník, už nevím který a kde, tvrdil, že toto dvojí placení snad být ani nesmí (asi proto že si mohu nechat spravit zuby dvakrát nebo...?). Došlo to paradoxně tak daleko, že já je přemlouval abych mohl platit tady i tam, ale ted se začínám  pomalu děsit danového přiznání v ČR, ke kterému se přikládají přehledy pro OSSZ a VZP a vypočítávájí se zálohy na další rok. Abych se přiznal můj účetní si s tím taky moc neví rady 
Jedná se právě o to určení Rezidentury, jak tu psal jeden kolega. A po určení rezidentury je vše jasné. Mně ji jaksi nechtějí nebo nevědí určit. Ale vypadá to,že spíš bych mělmít rezidenturu v ČR  každém případě pokud máte někdo radu, ba dokonce podobný případ, napište.
Díky a Zdravím Petr
Zaznamenáno
Stran: 1 [2]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla stránky | Kontakt | Podpořit projekt | Partneři | Krajane.cz © 2024
Stránky Čechů a Slováků o životě, práci, ubytování a studiu v zahraničí. Diskuze a užitečné články s praktickými informacemi, galerie s fotkami, inzerce práce a ubytování v zahraničí, seznamka a spolujízda z a do zahraničí.

odkazy | spolujizda | Autostop.sk | Zahnarzt München