Krajane.cz | Austrálie | Belgie | Británie | Francie | Irsko | Itálie | Kanada | Lucembursko | Německo | Mnichov | Nizozemsko | Norsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk en
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Zdravotne poistenie-ktore si vybrat?  (Přečteno 69842 krát)
zuzicka09



Karma: 1
Příspěvků: 41


« : Květen 03, 2012, 11:13:27 am »

Ahojte,

rozhodujem sa ohladom zdravotneho poistenia, kde sa poistit. V Nemecku planujem ostat pokial vsetko dobre dopadne i vo svojej starobe, takze z toho co som si doteraz precitala, je zrejme najlepsie ist k sukromnej Krankenkasse.

Ktora je podla vas najlepsia a ake su tarify? Totiz i v pripade, ze by som niekedy v buducnosti bola bez prace, aby som si to mohla sama platit.

Dakujem.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #1 : Květen 03, 2012, 09:42:50 pm »

Precti si ty tipy prosim jeste jednou. Pokud chces v Nemecku byt jeste jako stara a nemocna, je to doporuceni presne opacne - soukrome pojisteni si velmi dobre rozmyslet.
Kdyz budes nezamestnana, zaplati ti urad mimo jine i zdravotni pojisteni; standardne u zakonne pojistovny, nebo, pokud jsi predtim byla 5 a vice let pojistena soukrome, budou dal platit tve soukrome pojisteni. V opacnem pripade muzes sve soukr. pojisteni ulozit k ledu (zmenit na tzv. "Anwartschaft") a obnovit ho az zase budes pracovat.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Jenna



Karma: 8
Příspěvků: 50


« Odpověď #2 : Květen 04, 2012, 03:39:51 pm »

Do soukrome muzes, pokud nemas povinnost byt pojistena u statni. (predpokladam, ze tohle uz vis).., pak mas moznost se prihlasit bud u privatni nebo tzv. dobrovolne u statni...


Nevim, jaka je Tva situace a jake mas plany.. Je fajn si podle tech planu porovnat moznosti u dobrovolneho se prihlaseni u statni a nebo privatniho pojisteni.. a co se bude dit, pri ruznych zivotnich situacich..

Napr.  rodinne pojisteni, plati se odpovidajici castka za kazdeho clena rodiny, vcetne deti.. (na rozdil od statni, ale nevim, jak to je pri tom "dobrovolnem pojisteni u statni", mam takovy pocit, ze tam to je stejne jako u privatni)..
A z nasi zkusenosti - i kdyz jsem sama z privatniho rodinneho vypadla ke statni, deti jsem si na sebe ke statni prepsat nemohla (ktere je pro deti bezplatne), musely zustat pojisteny v ramci manzelovo privatniho pojisteni, tedy placenem, protoze tenhle stat je socialne spravedlivy Mrknutí






 
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #3 : Květen 06, 2012, 10:13:21 am »

Ahoj, změnila jsem teď místo a tím pádem překročil můj plat určitou hranici a přišel mi dopis od TKK, že můžu být pojištěná dobrovolně. Začala jsem hledat na netu a chápu to tedy tak, že se teď musím rozhodnout, zda chci privátní pojištění nebo budu "freiwillig" dál u TKK.

Moc se v tom nevyznám, ale privátně pojištěná být nechci (musela bych se pak starat o papírování), navíc po svatbě chceme s přítelem, aby byl pojištěn na mě jako Familienversicherung (je bez práce) a plánujeme za 1-2 roky děti, tak se to privátní neoplatí, s dětmi chodíte pořád k doktorovi.

Můj dotaz ale zní, změní se něco teď pro mě, když budu dobrovolně dál pojištěna u TKK? Musím se o něco starat? Bude to složitější? Na co si mám dát pozor? Jiná varianta už asi není, že. Díky za odpověď, eventuelně za odkaz na podobné téma (v němčině se mi nechce nic studovat, zajímají mě vaše osobní zkušenosti)... Pěknou neděli.
Zaznamenáno
Jenna



Karma: 8
Příspěvků: 50


« Odpověď #4 : Květen 06, 2012, 02:45:50 pm »

Ahoj, změnila jsem teď místo a tím pádem překročil můj plat určitou hranici a přišel mi dopis od TKK, že můžu být pojištěná dobrovolně. Začala jsem hledat na netu a chápu to tedy tak, že se teď musím rozhodnout, zda chci privátní pojištění nebo budu "freiwillig" dál u TKK.

Presne tak, jine moznosti nejsou..

plánujeme za 1-2 roky děti, tak se to privátní neoplatí, s dětmi chodíte pořád k doktorovi.
Naopak, prave ze s detma chodis casto k lekari, tak pomerne rychle se ucty prehoupnou pres tebou zvolenou vysi spoluucasti a zbytek, dle podminek zvoleneho tarifu, je proplacen pojistovnou, za dodrzeni podminek vetsinou 100% (vcetne predepsanych leku)..

Můj dotaz ale zní, změní se něco teď pro mě, když budu dobrovolně dál pojištěna u TKK? Musím se o něco starat? Bude to složitější? Na co si mám dát pozor? Jiná varianta už asi není, že..

Osobne mam ten dojem, ze "freiwillig" te od papirovani nezachranni.. Smutek
Co je vyhodnejsi pro deti je taky diskutabilni, protoze zalezi na nabizenych tarifech a bonusech... a viz vyse, spoluucast a proplacene sluzby..

Jinak u privatni je rodinne stopro zarizene tak, ze se plati za kazdeho clena rodiny vypocitana castka, tzn. i za manzela/partnera a deti.. A pokud budes "nositelem" toho pojisteni, dokud bude trvat, tak deti musi zustat u tebe v privatnim...
Zjistila bych si, jestli te ceka neco jinak u "freiwillig" ..

Nevim, jestli se tu pohybuje nekdo, kdo zna oboje, leda nejaky pojistovak osobne... Ale asi Ti nezbyde, nez sednout a obetovat par hodin googleni a porovnavani..
Pak si udelat termin na TKK a vyslechnout si jejich povidani a termin s nejakym pojistovakem pres privatni (mame relativne dobrou zkusenost s Verticus.de ), pripravit si otazky pro oboje "co se stane, kdyz".., jake tarify za jakych spoluucasti nabizi, jake to ma sluzby.. atd.. (a na konci stejne pouzit vlastni mozek, nez se spolehat na jejich uchvatne tabulcicky)..

Jeste je fajn popremyslet, zda hodlas pri detech pracovat Vollzeit nebo budes chtit prejit na Teilzeit a tim (mozna) spadnes rocnim vydelkem zpet pod onu hranici povinneho priv. pojisteni, ergo do statniho...


Je to tema, ktere je dost slozite, kazdy pojistovak ti bude mazat med kolem huby, jak to jejich je nejlepsi, tak je fajn si neco o tom predtim precist...

 Pokud zustanes u TKK freiwillig, tak snad jen muzu poradit, zajistit si, ze te prebiraji s tim vsim, (zdravotne) s cim uz jsi u nich u lekare byla, pisemne si to nechat potvrdit...  (pojistovna si totiz pak zjistuje, zda jsi uz s danou veci nebyla uz u lekare a pokud jsi to nezminila pri podpisu smlouvy, bere to jako zatajeni zdrav. stavu a neproplati ucty, pisu  z nasi vlastni drahe zkusenosti, slo o jednu navstevu pred asi 8lety, na kterou jsem uz davno zapomnela a kdy k zadne lecbe nedoslo)..
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #5 : Květen 06, 2012, 06:35:58 pm »

Pokud zustanes u TKK freiwillig...
...zda jsi uz s danou veci nebyla uz u lekare a pokud jsi to nezminila pri podpisu smlouvy, bere to jako zatajeni zdrav. stavu a neproplati ucty, pisu  z nasi vlastni drahe zkusenosti, slo o jednu navstevu pred asi 8lety, na kterou jsem uz davno zapomnela a kdy k zadne lecbe nedoslo)..
Muzes to trochu rozvest? Mne by zatim nikdy nenapadlo, ze zakonna pojistovna muze jinak hrazene ukony odmitnout hradit s poukazem na to, ze jsi to mela uz pred prichodem k nim. Obecne jsem zatim byl toho nazoru, ze jeden z pdostatnych rozdilu mezi soukr. a zakonnym pojistenim je prave ten, ze zakonna te nemuze vyhodit, at jsi nemocna jak chces, predtim, potom, ci kdykoliv. To je take - spolu s tim komunistickym prezitkem rodinneho pojisteni za jedno pojistne - jeden z duvodu, proc je jejich pojistne (aspon pro relativne mladeho a zdraveho) tak drahe.
Opravdu ti tedy zakonna pojistovna odmitla hradit neco, co by jinak hrazeno bylo, jen proto, ze jsi problemy mela uz pred prichodem k nim...?
Nebo byl duvod jiny a unikl mi - neco, spojeneho konkretne s tim prechodem z povinneho do dobrovolneho pojisteni?
Diky a mej se.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #6 : Květen 06, 2012, 06:53:18 pm »

Predchozi prispevek mne poslal na malou resersi, pri ktere jsem nasel mimo jine tuto stranku.
http://www.cecu.de/versicherungspflichtgrenze.html

Jednak jsou tam prehledne popsane "Versicherungspflichtgrenzen", coz jsou prave ony hranice prijmu, ktere urcuji, zda je clovek povinen byt zakonne pojisten, nebo zda smi prejit do soukromeho ZP. Poprve nachazim take pojmenovanou a prehledne vycislenou onu "Besondere Versicherungspflichtgrenze", ktera se mne kdysi osobne tykala - a znat ji tenkrat, mne mohla uchranit pred par lety single pobytu u AOK. Grrr Smutek Tenkrat mne a meho zamestnavatele ten hodny strejda z AOK tak vydesil, ze mne ani nenapadlo o jeho tvrzeni pochybovat, sklapli jsme podpatky a byli radi, ze nas milostive nebude zalovat o pojistne za dva roky zpatky.

Na druhe strane, pravda, vzhledem k pravidlum prechodu mezi systemy pojisteni, ktera jsou nastavena jen a jen s ucelem drzet co nejvice lidi v zakonnem pojisteni, aniz by na sebe stat strhl lavinu zalob soukrome pojistenych, a ktera by mi nejspis nepovolila po svatbe a narozeni deti prejit do zakonneho...toz mozna bych mu mel byt vdecny.
Ale kdo je informovan, muze se aspon rozhodnout samostatne Úsměv

Nejcistsi by asi bylo, kdyby se stat rozhodl k odvaznemu kroku a v zajmu opravdoveho solidarniho systemu proste soukrome pojisteni proste zrusil, namisto aby vymyslel vyrovnavaci fiondy a pokrytecka pravidla, chranici system zakonneho ZP pred uplnym krachem.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
Jenna



Karma: 8
Příspěvků: 50


« Odpověď #7 : Květen 06, 2012, 09:05:31 pm »

Muzes to trochu rozvest? Mne by zatim nikdy nenapadlo, ze zakonna pojistovna muze jinak hrazene ukony odmitnout hradit s poukazem na to, ze jsi to mela uz pred prichodem k nim.

Asi jsem se spatne vyjadrila, ale nekde jsem to zminovala, jsme u privatni.. resp. ja z ni nedavno vypadla diky me praci, ale manzel a deti zustavaji, musi.. Jednalo se o prechod z jedne privatni k druhe privatni...
Pri uzavirani smlouvy se vyplnuje zdravotni dotaznik, pojistovna posoudi, jak jsi na tom a pripadne ti tarif zdrazi (snad muzou i odmitnout te pojistit, ale tusim nejak v poslednich letech museli udelat povinne jakysi "basic" tarif prave pro takove ty pripady, zavazne nemocnych lidi ci tehotnych - ktere nechteli pojistovat ci lidi pred duchodem, v duchodu, ktere nemeli na placeni pojisteni a nemohli se uz vratit do statniho...atd)..


Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #8 : Květen 07, 2012, 05:02:17 pm »

Děkuji všem za odpovědi. No ještě jsem se informovala u známých a myslím, že v mém případě je výhodnější momentálně freiwillige gesetzliche Versicherung. Tento týden zajdu do TKK a AOK a budu se informovat o tom, kolik bych musela měsíčně platit a co vše proplácí a porovnám to. Pak to eventuelně srovnám i privátním, mám pár tipů, ale moc se mi do tohoto typu pojištění - privátního - nechce. Navíc, jak tu někdo psal, bych s dětmi ráda pracovala Teilzeit, a tím pádem bych si hranici příjmu zase snížila pod onu hranici... díky.
Zaznamenáno
ppp2006



Karma: 4
Příspěvků: 35


« Odpověď #9 : Květen 08, 2012, 09:16:37 am »

jen malý dotaz
když jsem hledal privátní zdrav. pojištění tak se mi stalo, že mě odmítali s poukazem na to, že nemám "Vorversicherung" v DE, tj. že jsem tady nebyl dříve 12 nebo 24 měsíců pojištěný. České veřejné pojištění nechtěli uznat. Nakonec jsem se musel pojistit dost nevýhodně u Gothaer (chtěli 280 EUR/měs) ale byla to jediná pojišťovna, která mě vzala v záři 2011, udajně pak od 1.10.2011 změnili podmínky. Nevýhodně proto, že to pojištění je mi víceméně k prdu, mám v programu kuriozity jako sezení s německým psychologem (nemluvím německy;) pobyt v německých lázních, v ČR proplácí jen zákroky vedoucí k záchraně života...
Narazil někdo z Vás na problém toho "vorversicherung"?
Zaznamenáno
kalkulka



Karma: 4
Příspěvků: 113


« Odpověď #10 : Květen 08, 2012, 05:04:01 pm »

Pokud vím, tak v podmínkách "freiwillige gesetzliche Versicherung" u TKK je taky Vorversicherung 12-24 měsíců, stejně jako u privátního. Ale jsem tu už přes 2 roky, tak jsem se o to víc nezajímala.
Zaznamenáno
Jana1891



Karma: 2
Příspěvků: 60



« Odpověď #11 : Červen 17, 2012, 11:01:20 am »

U syna jsem mela na vybranou AOK nebo AXA. Bydlime na jíhu Nemecka, kde je dost lekaru, kteri osetruji i gesezlich Versicherte, na rozdil od severu, kde jich moc neni a je problem sehnat doktora. Svagr potreboval termin u dpktora na malou operaci. "No, v únoru bych mel jeste jeden volny termin. Á pockejte, vy jste u privatni pojistovny, to se stihne do Vanoc, pristi tyden ve ctvretek, vyhovuje?" V Mnichove jsem se uz taky u doktora setkala se dvema cekarnama, jedna pro privatni a jedna pro geseztliche. Ale je tu volna navstivit jineho doktora, ktery rozdily nedela. Kamaradka ma problemy s detma, ktere jsou privatne pojisteny, ze jim to necghteji proplacet, i kdyz by mely, ze je to hrazeny vykon pojistovnou. AOK se s  nama bavila, rekla nam, ze budeme u nich i 150 euro mesicne platit. AXA se s nami nebavila ani po telefonu ani emailem, kdyz jsme chteli vedet, jak je to s hranici spoluucasti atd. a pak nam poslala, ze zdrazuji, neco musi ze zakona, neco nemuseli. Takze jsme zvolili AOK a zatim jsme spokojeni.
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla stránky | Kontakt | Podpořit projekt | Partneři | Krajane.cz © 2024
Stránky Čechů a Slováků o životě, práci, ubytování a studiu v zahraničí. Diskuze a užitečné články s praktickými informacemi, galerie s fotkami, inzerce práce a ubytování v zahraničí, seznamka a spolujízda z a do zahraničí.

odkazy | spolujizda | Autostop.sk | Zahnarzt München