Krajane.cz | Austrálie | Belgie | Británie | Francie | Irsko | Itálie | Kanada | Lucembursko | Německo | Mnichov | Nizozemsko | Norsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk en
 
Stran: 1 [2]   Dolů
 
Autor Téma: Mateřská a rodičovský příspěvek v ČR nebo Německu?  (Přečteno 199619 krát)
Macouch



Karma: 21
Příspěvků: 310



« Odpověď #15 : Březen 13, 2012, 01:01:31 pm »

Ja se pred rokem a pul ptala v Brne na socialce, jak to je, kdyz bych pak chtela pokracovat v pobirani rodicovskeho prispevku v CR a oni mi rekli, ze pokud je zdroj primu rodiny - tedy manzel zamestnan jinde nez v CR, tak pak se i tyto poplatky odvozuji od te zeme. Driv to tak nebylo a dalo se normalne po rocni materske v DE prejit na zbytek ceske, ale uz to nejde. Jedine bys musela dokazovat, ze opravdu zijete oddelene, a ze ty si v CR sama platis zdravotni pojisteni - nebo byt na radne materske dovolene v nejake firme firme. Pak ma cenu se odvolavat. Ale asi je nejlepsi tam zajit a proste si to vsechno nechat vysvetlit.
Zaznamenáno
frezia23



Karma: 0
Příspěvků: 3



« Odpověď #16 : Červen 05, 2012, 09:04:02 pm »

tak presne túto skúsenosť sme mali i my, sociálka nám zdelila, že nám okamžite zrušia vyplácanie rodičovského a prídavky na deti, a to sme len požadovali informácie čo všetko je potrebné na to aby sme mohli dostávať Kindergeld v DE ked manžel pracuje. Upozorňujem, pani na sociálnom len strašia ľudí a zvlášť mamičky, na dávky Vám nemožu siahnuť pokým nemajú v rukách vyrozumenie z DE a to, že Vám Kindergeld bude vyplácané u nich !!! je to protizákonné ... pre upresnenie si volajte Prahu odbor rodiny a dávkových systémov pána Pavliša tel.: 221922328 veľmi príjemný a rozumný pán ;-)
Zaznamenáno
frezia23



Karma: 0
Příspěvků: 3



« Odpověď #17 : Červen 05, 2012, 09:06:40 pm »

a ja vás prosím o radu kopírujem moju správu
Prosím možete nám poradiť ? manžel pracuje od nového roka v DE - sezónna práca - ale prácu už má istú na celý život, ja s deťmi v Čechách všetci máme české občiasnstvo, vybavovali sme Kindergeld a dnes mužovi zdelili, že na ne nemá nárok, prosím viete podľa akého zákona má na Kindergeld nárok, všade, kde sme volali či do Mníchova, Prahy nám bolo zdelené pokiaľ tam pracuje a odvádza dane nemeckému štátu na Kindergeld nárok má a zrazu nemá, v pondelok chce zájsť na FamilienKasse, len by sme potrebovali vedieť na aký zákon sa má obrátiť, papiere sme doložili komplet všetky z českej strany nebol žiadny problém a nemecká nám problém robí. mockrát ďakujeme. Dovod zamietnutia: deti nežijú v DE... Michaela
Zaznamenáno
hinja



Karma: 0
Příspěvků: 13



« Odpověď #18 : Červen 07, 2012, 07:46:12 am »

Mozna je to na samostatne tema, ale nam prijde o trosku lepsi preventivni pece v Nemecku naz v CR.
Zaznamenáno
JaneSun



Karma: 0
Příspěvků: 1


« Odpověď #19 : Červenec 10, 2012, 07:26:32 pm »

Dobrý den,
manžel pracuje v Německu, já jsem 5. měsíc na MD a mám pracovní poměr v ČR. Zažádali jsme o příspěvky na dítě v DE a na základě této žádosti mi přišel dopis, že mohu žádat v Bavorsku i o Rodičovský příspěvek. Volali jsme tam a řekli, že chci žádat o rodičovský příspěvek v ČR, ale byla mi nabídnuta možnost: pobírat RP z ČR a z DE mi budou po dobu 1 roku doplácet částku do výše 65% z mého čistého příjmu.Ale nevím, zda by se mi tato částka započítávala do celkového nároku 220 tis.,který mám v ČR. Bylo by sice hezké pobírat 1 rok vyšší částku, ale nerada bych se pak připravila o peníze na další 2 roky. Nevíte někdo něco bližšího? Zatím jsem všude našla, že je možné pobírat RP buď z ČR nebo z DE, ale o kombinaci obou jsem nikde nic nenašla.
Děkuji.
Zaznamenáno
Serafinn



Karma: 0
Příspěvků: 4


« Odpověď #20 : Září 27, 2012, 06:39:52 pm »

Zdravím,

mám dotaz ohledně elterngeld, manžel pracuje v DE a já jsem zaměstnanec české firmy teď na mateřské dovolené, pobírám PPM z ČR a pak mám v plánu zažádat o rodičovský příspěvek v ČR. Jak je to s elterngeld pokud budu dostávat rodičák z ČR mám ještě nárok a v jaké výši, té minimální 300 EUR? Oba dva jsme tady přihlášení.
Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #21 : Září 28, 2012, 09:39:39 am »

Pokud se seredne nemylim v pojmech, je Elterngeld zhruba totez, co prispevek na materske v CR. V Nemecku standardne rok, minimum 300 EUR.
Pokud si to tedy odeberes v CR (coz je asi lepsi, neb vzhledem k prijmum tam nejspis dostanes vic penez), v Nemecku uz na ne zadny narok mit nebudes. To jednak proto, ze uz to nejspis bude pozdeji nez do 14 mesicu veku ditete a jednak proto, ze sis ten narok uz odbyla jinde. Stat, ve kterem zijes, by ti prispevek jen pripadne dorovnal na vysi druhe zeme, kdyby to tam bylo vic.

Od narozeni do nejakych 26 let ale kasa plati tzv. Kindergeld, aktualne 184 EUR mesicne - to bys tady po zazadani dostala. A zase budou chtit potvrzeni, ze neco podobneho nepobiras jinde.

Asi bude zalezet na tom, kde budete po materske bydlet - v te zemi bys pak mela zadat o pridavky/Kindergeld. V zasade je jedno, zda o nej pozadas ty, nebo manzel - v danovem priznani se to porovnava s nezdanitelnymi polozkami na deti a financak vam prizna jedno z toho - to, co je pro va svyhodnejsi.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
misel2222



Karma: 0
Příspěvků: 5


« Odpověď #22 : Říjen 08, 2012, 11:29:40 am »

Dobrý den, jsem ve stejné situaci jako Vy. Psala jsem do právní poradny a je to asi takhle:

Dobrý den. Jsem na MD a od 10.10.2012 nastupuji na RD. Můj manžel (Čech) pracuje v Německu a já jsem se před porodem přestěhovala za ním. Vyřídila jsem si formulář E106,z důvodu trvajícího pracovního poměru v ČR a po narození syna jsme ho pojistili na manžela tady v Německu a v ČR mu vyřídili občanství a RČ. Domluvili jsme se,že po dobu RD budeme bydlet v Německu. Prosím Vás: Chtěli bychom žádat o doplatek RP do výše 11.500,- z ČR (což by bylo vypočteno z platu manžela). Máme na to nárok? Pokud ano,jakým způsobem se o doplatek žádá?
Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď

Vážená paní,
protože v ČR trvá stále Váš pracovní poměr, vznikne Vám zde nárok na doplatek rozdílu rodičovského příspěvku. O dávku požádejte příslušný odbor sociálních dávek pracovního úřadu v místě Vašeho bydliště. Všechny informace si úřady vyměňují na evropských formulářích. Pokud chcete řízení urychlit, spolu s žádostí o RP doložíte kromě Vašeho občanského průkazu a rodného listu dítěte a žádosti o RP, kde dolníte údaje o EU také potvrzení o dávkách a příjmech, které máte v Německu, pracovní smlouvy. Konkrétní informace Vám poskytne příslušný úřad práce.
S pozdravem

Milada Rejzková

Protože jsme oba zaměstnaní,tak je rozhodující bydliště dítěte,což je v našem případě Německo. Proto se žádá tady a doplácí ČR. Teda aspoň doufám,ve středu jedeme do Čech,tak snad dobře pořídíme :-)
Zaznamenáno
martel



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #23 : Září 11, 2013, 09:35:17 am »

Kindergeld:

Pokud dítě žije v ČR, má povinnost vyplácet Česká republika. Pokud však v ČR nemáte nárok (výše příjmů), musí v plné výši platit SRN. Pokud by dětský přídavek byl v ČR nižší než v SRN, musí SRN dávku dorovnat do výše jakou by dostával němec v SRN.

Elterngeld:

a)pokud oba rodiče pracují a bydlí s dítětem v SRN
Elterngeld vyplácí SRN podle zákonů SRN. Tj. naximálně 12 měsíců (14 pokud se na rodičovské dovolené vystřídáte). ČR nemá vůči vám žádné povinnosti.


b)jeden rodič pracuje v SRN, druhý pracuje v ČR (nebo je nezaměstnaný) a bydliště dítěte je v ČR

Plátcem rodičovského příspěvku je ČR, ale SRN je povinna doplácet do výše Elterngeldu.

Doporučení: pokud je Elterngeld dostatečně vysoký, nechte si v ČR vyplácet hodně nízký rodičovský příspěvek (50Kč nebo 100Kč). SRN bude muset dorovnávat až do cca 46000Kč (65% čistého příjmu, max. 1800EUR) (a kdo má takovou rodičovskou v ČR?). Po uplynutí 12 měsíců SRN přestane Elterngeld platit a vy si necháte v ČR zvednout rodičovský příspěvek do maximální výše na kterou máte nárok. (220000-(100x12))/24=9116Kč. Výpočet platí pro případ, že si necháte z ČR vyplácet rodičovskou  100Kč, po ukončení výplaty Elterngeldu budete pobírat český rodičovský 24 měsíců a 70% 30-ti násobku vašeho vyměřovacího základu v ČR je více než 9116Kč.


c)oba rodiče pracují v SRN, ale s dítětem bydlí v ČR

Tady je to nejasné. Podle všeho by to měla být situace stejná jako u bodu a). ČR nemá důvod rodičovskou vyplácet. Rodičovská je dávka pro rodiče, která má kompenzovat ztrátu na výdělku.


bod b) byl diskutován s právníkem MPSV a ten podal stejný výklad.

Ještě k  Eltergeldu: Brožura německého ministerstva  http://www.bmfsfj.de/RedaktionBMFSFJ/Broschuerenstelle/Pdf-Anlagen/Elterngeld-und-Elternzeit,property=pdf,bereich=bmfsfj,sprache=de,rwb=true..pdf

strany 9-11
« Poslední změna: Září 11, 2013, 10:08:40 am od martel » Zaznamenáno
martel



Karma: 0
Příspěvků: 6


« Odpověď #24 : Září 11, 2013, 10:17:09 am »

Dobrý den, jsem ve stejné situaci jako Vy. Psala jsem do právní poradny a je to asi takhle:

Dobrý den. Jsem na MD a od 10.10.2012 nastupuji na RD. Můj manžel (Čech) pracuje v Německu a já jsem se před porodem přestěhovala za ním. Vyřídila jsem si formulář E106,z důvodu trvajícího pracovního poměru v ČR a po narození syna jsme ho pojistili na manžela tady v Německu a v ČR mu vyřídili občanství a RČ. Domluvili jsme se,že po dobu RD budeme bydlet v Německu. Prosím Vás: Chtěli bychom žádat o doplatek RP do výše 11.500,- z ČR (což by bylo vypočteno z platu manžela). Máme na to nárok? Pokud ano,jakým způsobem se o doplatek žádá?
Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď

Vážená paní,
protože v ČR trvá stále Váš pracovní poměr, vznikne Vám zde nárok na doplatek rozdílu rodičovského příspěvku. O dávku požádejte příslušný odbor sociálních dávek pracovního úřadu v místě Vašeho bydliště. Všechny informace si úřady vyměňují na evropských formulářích. Pokud chcete řízení urychlit, spolu s žádostí o RP doložíte kromě Vašeho občanského průkazu a rodného listu dítěte a žádosti o RP, kde dolníte údaje o EU také potvrzení o dávkách a příjmech, které máte v Německu, pracovní smlouvy. Konkrétní informace Vám poskytne příslušný úřad práce.
S pozdravem

Milada Rejzková

Protože jsme oba zaměstnaní,tak je rozhodující bydliště dítěte,což je v našem případě Německo. Proto se žádá tady a doplácí ČR. Teda aspoň doufám,ve středu jedeme do Čech,tak snad dobře pořídíme :-)

Mám takový pocit, že výše rodičovského příspěvku pro ČR by měla být vypočtena jako 70% z 30-ti násobku vašeho vyměřovacího základu. Ne ze základu vašeho manžela. Jaký má Váš manžel čistý příjem v SRN? V SRN je nárok na 65-67% čistého příjmu. Nebude pro Vás výhodnější čerpat nejdříve německý Elterngeld a teprve pak český?
Zaznamenáno
Stran: 1 [2]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Pravidla stránky | Kontakt | Podpořit projekt | Partneři | Krajane.cz © 2024
Stránky Čechů a Slováků o životě, práci, ubytování a studiu v zahraničí. Diskuze a užitečné články s praktickými informacemi, galerie s fotkami, inzerce práce a ubytování v zahraničí, seznamka a spolujízda z a do zahraničí.

odkazy | spolujizda | Autostop.sk | Zahnarzt München